Kursus TVET

Pengenalan Kursus

Kursus Butchery atau Pemotongan Daging adalah satu kursus yang memberi pengetahuan dan kemahiran dalam seni memotong, menyediakan, dan memproses daging dari pelbagai jenis haiwan. Kursus ini sangat berguna untuk mereka yang berminat dalam industri makanan, terutamanya dalam bidang penyediaan daging, sama ada untuk perniagaan atau untuk kegunaan peribadi. Peserta kursus akan diajar teknik-teknik pemotongan yang betul dan cara menjaga kualiti daging agar sesuai dengan kehendak pasaran dan standard kebersihan yang tinggi.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Kursus Pendek / Micro Credential / Modular / Setaraf

Syarat Kelayakan
1. KRITERIA ASAS
1.1 Syarat-syarat AM
1. Sihat Tubuh Badan (Wajib)

Dan

2. UMUR
2.1 Umur Calon

Umur Minimum : 15
Umur Maksimum : 70


Dan

3. PENDIDIKAN
3.1 Syarat minima

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Dan

4. WARGANEGARA
4.1 Warganegara Malaysia
Warganegara Malaysia Sahaja

Dan

5. BUMIPUTERA
5.1 Calon Bumiputera
Calon Bumiputera Sahaja

Tempoh Pengajian
3 Bulan

Prospek Kerjaya
Butcher (Tukang Potong Daging)
Butchery Supervisor/Manager (Pengurus Butchery)
Pembekal atau Usahawan Butchery
Chef atau Tukang Masak Daging (Meat Chef)

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
GIATMARA Larut
Alamat
LOT 3207 JALAN SIR CHULAN
34100 SELAMA PERAK
Negeri
PERAK
Penyelaras
MOHD JAMIL BIN AB WAHAB
Telefon
05-8392812
Emel
gmlarut@giatmara.edu.my
Laman Web
-

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
PENSIJILAN
• Sijil Professional GIATMARA
TEMPOH LATIHAN
• 3 Bulan
PENGAMBILAN KEMASUKAN
• Empat (4) Sesi
- Januari, April
- Julai, Oktober
ELAUN RM200 SEBULAN*
*Tertakluk pada syarat dan peruntukan