Kursus TVET
Pengenalan Kursus
Kursus Butchery atau Pemotongan Daging adalah satu kursus yang memberi pengetahuan dan kemahiran dalam seni memotong, menyediakan, dan memproses daging dari pelbagai jenis haiwan. Kursus ini sangat berguna untuk mereka yang berminat dalam industri makanan, terutamanya dalam bidang penyediaan daging, sama ada untuk perniagaan atau untuk kegunaan peribadi. Peserta kursus akan diajar teknik-teknik pemotongan yang betul dan cara menjaga kualiti daging agar sesuai dengan kehendak pasaran dan standard kebersihan yang tinggi.
Maklumat Latihan TVET
Tahap Pengajian
Kursus Pendek / Micro Credential / Modular / Setaraf
Syarat Kelayakan
1. KRITERIA ASAS
Dan
1.1 Syarat-syarat AM
1. Sihat Tubuh Badan (Wajib)
Dan
2. UMUR
Dan
2.1 Umur Calon
Umur Minimum : 15
Umur Maksimum : 70
Dan
3. PENDIDIKAN
Dan
3.1 Syarat minima
Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis
Dan
4. WARGANEGARA
Dan
4.1 Warganegara Malaysia
Warganegara Malaysia Sahaja
Dan
5. BUMIPUTERA
5.1 Calon Bumiputera
Calon Bumiputera Sahaja
Tempoh Pengajian
3 Bulan
Prospek Kerjaya
Butcher (Tukang Potong Daging)
Butchery Supervisor/Manager (Pengurus Butchery)
Pembekal atau Usahawan Butchery
Chef atau Tukang Masak Daging (Meat Chef)
Butchery Supervisor/Manager (Pengurus Butchery)
Pembekal atau Usahawan Butchery
Chef atau Tukang Masak Daging (Meat Chef)
Butiran Penyedia Latihan TVET
Nama Institusi
GIATMARA Larut
Alamat
LOT 3207 JALAN SIR CHULAN
34100 SELAMA PERAK
34100 SELAMA PERAK
Negeri
PERAK
Penyelaras
MOHD JAMIL BIN AB WAHAB
Telefon
05-8392812
Emel
gmlarut@giatmara.edu.my
Laman Web
-
Lain-lain Maklumat
Lain-lain Maklumat Berkaitan
PENSIJILAN
• Sijil Professional GIATMARA
TEMPOH LATIHAN
• 3 Bulan
PENGAMBILAN KEMASUKAN
• Empat (4) Sesi
- Januari, April
- Julai, Oktober
ELAUN RM200 SEBULAN*
*Tertakluk pada syarat dan peruntukan
• Sijil Professional GIATMARA
TEMPOH LATIHAN
• 3 Bulan
PENGAMBILAN KEMASUKAN
• Empat (4) Sesi
- Januari, April
- Julai, Oktober
ELAUN RM200 SEBULAN*
*Tertakluk pada syarat dan peruntukan