Kursus TVET
OPERASI SENI KULINARI

I561-005-3:2022

Pengenalan Kursus

Kursus ini memberi pendedahan para peserta kepada cara pengoperasian Seni Kulinari. Ia terdiri daripada 10 modul iaitu Monitor Kitchen Hygiene and Safety Procedure, Produce Salad Dressings, Produce Sauces, Produce Soups (intermediate), Produce potato dishes, Produce Rice and Farinaceous, Produce Noodles, Produce Pasta,Produce Main Course dan Produce Plated Dessert.

Memahami gambaran asas berkenaan untuk pengoperasian seni kulinari.Selain itu, program ini menawarkan kerjaya yang lumayan yang membawa kepada laluan kerjaya yang berbeza bermula dari Penolong Chef sehingga menjadi Chef Eksekutif, Pemilik Restoran,Tenaga Pengajar Kulinari dan sebagainya.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 3 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. SIJIL PELAJARAN MALAYSIA (SPM)
1.1 Lepasan SPM
Kod Subjek Subjek Wajib/Pilihan Kategori Pilihan Min Gred Aktif
1103 BAHASA MELAYU Wajib D Aktif

Dan

2. WARGANEGARA
2.1 MALAYSIA
Warganegara Malaysia Sahaja

Dan

3. BUMIPUTERA
3.1 Berbangsa Melayu, Orang Asli dan Pribumi Sabah / Serawak (Melayu)
Calon Bumiputera Sahaja

Dan

4. UMUR
4.1 Berumur 18 Tahun Ke atas dan Tidak Melebihi 30 Tahun

Umur Minimum : 18
Umur Maksimum : 30


Tempoh Pengajian
12 Bulan

Prospek Kerjaya
Commis 1/Commis 2

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
AKADEMI KEMAHIRAN KEMAS GOPENG
Alamat
JABATAN KEMAJUAN MASYARAKAT, LOT 133080 LALUAN PERSEKUTUAN, 31600 GOPENG, PERAK
Negeri
PERAK
Penyelaras
RAJA AZRAF FAQIMI BIN RAJA AZMAN
Telefon
053572521
Emel
azraffakimi@gmail.com
Laman Web
www.kemas.gov.my

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
Pengajian ditaja sepenuhnya oleh pihak kerajaan.

Antara benefit yang disediakan ialah:
-Elaun sara diri sebanyak RM250/bulan
-Penginapan disediakan
-Makan minum disediakan 6 kali sehari
-Bahan pengajian dan pembelajaran disediakan sepanjang tempoh pengajian

Kandungan kursus yang ditawarkan meliputi Subjek Tambahan seperti Kelas Komputer,aktiviti kerohanian,keusahawanan dan kursus tambah nilai yang berkaitan.