Kursus TVET
PENYEDIAAN DAN PENGHASILAN MAKANAN

I561-005-2:2022

Pengenalan Kursus

Kursus in direka untuk mendedahkan para peserta kepada teknik-teknik asas memasak yang melibatkan Practise Kitchen Hygiene and Safety Procedure, Perform Vegetable and Potato Cuts, Perform Cooking Methods, Produce Stock, Produce Thickening Agents, Produce Mother Sauce, Produce Soup(Basic), Produce Vegetable Dishes, Produce Salads, Produce Appertizer, Produce Sandwich,Produce Breakfast Dishes dan Produce Coupe Dessert.

Memahami gambaran asas untuk membuat dan menyediakan hidangan mengikut kehendak modul berpandukan NOSS serta dapat menyediakan hidangan mengikut standard antarabangsa dan mengolah hidangan mengikut kreativiti peserta.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Kelayakan Akademik Minimum
1.1

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Atau

1.2
Kod Subjek Subjek Wajib/Pilihan Kategori Pilihan Min Gred Aktif
1103 BAHASA MELAYU Pilihan Lain-lain D Aktif

Dan

2. WARGANEGARA
2.1 MALAYSIA
Warganegara Malaysia Sahaja

Dan

3. BUMIPUTERA
3.1 Berbangsa Melayu, Orang Asli dan Pribumi Sabah / Serawak (Melayu)
Calon Bumiputera Sahaja

Dan

4. UMUR
4.1 Berumur 18 Tahun Ke atas dan Tidak Melebihi 30 Tahun

Umur Minimum : 18
Umur Maksimum : 30


Tempoh Pengajian
12 Bulan

Prospek Kerjaya
Commis 3/Cook

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
AKADEMI KEMAHIRAN KEMAS GOPENG
Alamat
JABATAN KEMAJUAN MASYARAKAT, LOT 133080 LALUAN PERSEKUTUAN, 31600 GOPENG, PERAK
Negeri
PERAK
Penyelaras
RAJA AZRAF FAQIMI BIN RAJA AZMAN
Telefon
053572521
Emel
azraffakimi@gmail.com
Laman Web
www.kemas.gov.my

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
Pengajian ditaja sepenuhnya oleh pihak kerajaan.

Antara benefit yang disediakan ialah:
-Elaun sara diri sebanyak RM250/bulan
-Penginapan disediakan
-Makan minum disediakan 6 kali sehari
-Bahan pengajian dan pembelajaran disediakan sepanjang tempoh pengajian

Kandungan kursus yang ditawarkan meliputi Subjek Tambahan seperti Kelas Komputer,aktiviti kerohanian,keusahawanan dan kursus tambah nilai yang berkaitan.