Kursus TVET
SIJIL LANJUTAN TEKNOLOGI HOSPITALITI (PENYEDIAAN MAKANAN)

SHF 03

Pengenalan Kursus

Kursus Sijil Kemahiran Malaysia Penyediaan Dan Pembuatan Makanan adalah kursus untuk melatih pelajar dengan teknik-teknik memasak melibatkan menu utama masakan Melayu, Cina, India & Barat (Western). Pelajar juga akan dilatih dalam pengendalian kebersihan, keselamatan dapur dan pengendalian makanan, penyediaan stok, sup dan sos panas, penyediaan sarapan pagi, pembuka selera (appetizer) dan pencuci mulut (dessert) serta pengurusan pentadbiran katering dan acara. Pelajar akan diberikan pengetahuan dan kemahiran secara teori dan amali berdasarkan proses kerja sebenar mengikut piawaian mengenai kemahiran persediaan asas sehingga ke tahap yang tinggi dalam penyediaan dan pembuatan makanan.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 3 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Persekolahan
1.1 Mestilah:

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Dan

2. Umur
2.1 Mestilah:

Umur Minimum : 17
Umur Maksimum : 30


Dan

3. Syarat Tambahan
3.1 Mestilah:
1. Bujang (Wajib) ,
2. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
3. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)

Dan

4. Warganegara
4.1
Warganegara Malaysia Sahaja

Tempoh Pengajian
27 Bulan

Prospek Kerjaya
Commis 1, Commis 2, Cook, Demi Chef, Chef De Partie

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
INSTITUT KEMAHIRAN BELIA NEGARA KEMASIK
Alamat
KM 19 JALAN KEMAMAN-DUNGUN
24200 KEMAMAN TERENGGANU
Negeri
TERENGGANU
Penyelaras
ZULBAHARI BIN AHMAD
Telefon
09-8664500
Emel
z_bahari@kbs.gov.my
Laman Web
https://ekampus.kbs.gov.my/

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
1. Elaun sara diri setiap bulan
2. Penginapan (Hostel) disediakan sepanjang pengajian
3. Makan Minum disediakan sepanjang pengajian
4. Tempoh pengajian 24 bulan + 3 bulan Latihan Industri