Kursus TVET
SIJIL LANJUTAN TEKNOLOGI HOSPITALITI (PENYEDIAAN ROTI)

SHR 03

Pengenalan Kursus

Kursus Sijil Kemahiran Malaysia Pembuatan Roti adalah kursus untuk melatih pelajar dengan memberi penekanan kepada kemahiran dalam menyediakan pelbagai produk roti, bakeri dan konfeksionari seperti pizza, muffin dan produk menggunakan yis melalui teknik dan kaedah moden menggunakan mesin dan peralatan berteknologi mengikut prosedur yang ditetapkan bagi menjamin hasil produk yang berkualiti, menarik dan bersih selaras dengan kehendak industri. Pelajar akan diberikan pengetahuan dan kemahiran secara teori dan amali berdasarkan proses kerja sebenar mengikut piawaian mengenai kemahiran persediaan asas sehingga ke tahap yang tinggi dalam penyediaan bakeri.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 3 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Persekolahan
1.1 Mestilah:

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Dan

2. Umur
2.1 Mestilah:

Umur Minimum : 17
Umur Maksimum : 30


Dan

3. Syarat Tambahan
3.1 Mestilah:
1. Bujang (Wajib) ,
2. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
3. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)

Dan

4. Warganegara
4.1
Warganegara Malaysia Sahaja

Tempoh Pengajian
21 Bulan

Prospek Kerjaya
Bakery Commis, Bakery Demi Chef, Bakery Chef De Partie

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
INSTITUT KEMAHIRAN BELIA NEGARA KEMASIK
Alamat
KM 19 JALAN KEMAMAN-DUNGUN
24200 KEMAMAN TERENGGANU
Negeri
TERENGGANU
Penyelaras
ZULBAHARI BIN AHMAD
Telefon
09-8664500
Emel
z_bahari@kbs.gov.my
Laman Web
https://ekampus.kbs.gov.my/

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
1. Elaun sara diri setiap bulan
2. Penginapan (Hostel) disediakan sepanjang pengajian
3. Makan Minum disediakan sepanjang pengajian
4. Tempoh pengajian 18 bulan + 3 bulan Latihan Industri