Kursus TVET
SIJIL LANJUTAN TEKNOLOGI HOSPITALITI (PENYAJIAN)

SHB 03

Pengenalan Kursus

Mengendalikan dan mengawal selia penyajian. Pelajar akan diberikan pengetahuan dan kemahiran secara teori dan amali berdasarkan proses kerja sebenar mengikut piawaian mengenai kemahiran yang asas dalam perkhidmatan penyajian. Bidang Penyajian ini akan memberi penekanan kepada kemahiran dalam pengenalan asas peralatan dan kelengkapan dalam penyediaan susun atur dalam kepelbagaian perkhidmatan restoran dan hotel, perkhidmatan bankuet mengikut tema majlis, penyediaan dan penyajian minuman yang digunakan di restoran dan hotel. Kemahiran yang diperolehi dapat membantu pelajar dalam perkhidmatan penyajian dalam industri hospitaliti dan makanan & minuman.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 3 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Persekolahan
1.1 Mestilah:

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Dan

2. Umur
2.1 Mestilah:

Umur Minimum : 17
Umur Maksimum : 30


Dan

3. Syarat Tambahan
3.1 Mestilah:
1. Bujang (Wajib) ,
2. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
3. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)

Dan

4. Warganegara
4.1
Warganegara Malaysia Sahaja

Tempoh Pengajian
27 Bulan

Prospek Kerjaya
Pramusaji, Kapten makanan & minuman, Penyelia restoran, Pengurus cawangan, Pengurus makanan & minuman

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
INSTITUT KEMAHIRAN BELIA NEGARA PERETAK
Alamat
44000 PERETAK, KUALA KUBU BARU
SELANGOR DARUL EHSAN
Negeri
SELANGOR
Penyelaras
MARLIANA BINTI ABDULLAH
Telefon
03-60996000
Emel
marliana@kbs.gov.my
Laman Web
https://ekampus.kbs.gov.my/

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
1. Kemudahan asrama dan makan-minum disediakan sepanjang tempoh latihan.
2. Elaun bulanan mengikut semester.