Kursus TVET
SIJIL LANJUTAN TEKNOLOGI HOSPITALITI (PENYAJIAN)

SHB 03

Pengenalan Kursus

Melatih dan memberi kemahiran dan teknik yang diperlukan untuk membantu pelajar untuk belajar cara-cara penyajian hidangan makanan khususnya teknik penyajian yang lebih advance, kreatif dalam penyajian, penggunaan alat-alat khusus dalam penyajian, pengetahuan dalam bahan-bahan yang digunakan dalam hidangan unik, pemilihan dan penyediaan hidangan untuk pelbagai variety acara dan majlis serta pemahaman dalam isu-isu kesihatan dan keselamatan makanan dalam penyajian makanan.
Disamping itu juga pelajar akan diajar cara khusus dalam penyajian hidangan yang menarik, dan mengekalkan kualiti makanan serta memenuhi norma-norma kesihatan dan keselamatan makanan mengikut kehendak industi.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 3 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Persekolahan
1.1 Mestilah:

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Dan

2. Umur
2.1 Mestilah:

Umur Minimum : 17
Umur Maksimum : 30


Dan

3. Syarat Tambahan
3.1 Mestilah:
1. Bujang (Wajib) ,
2. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
3. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)

Dan

4. Warganegara
4.1
Warganegara Malaysia Sahaja

Tempoh Pengajian
27 Bulan

Prospek Kerjaya
1. Sektor industri sama ada di darat (hotel, keretapi, kabin bas, katering /makanan segera/gerai), laut (persiaran / perkapalan), udara (penerbangan)
2. Usahawan dalam bidang berkaitan
3. Tenaga pengajar di Institusi kemahiran

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
INSTITUT KEMAHIRAN BELIA NEGARA MIRI
Alamat
JALAN PERMY JAYA UTAMA
BANDAR BARU PERMY JAYA
98000 MIRI
SARAWAK
Negeri
SARAWAK
Penyelaras
NOR HASIKIN BINTI ABDUL RAZAK
Telefon
085-660714
Emel
henthy@kbs.gov.my
Laman Web
https://ekampus.kbs.gov.my/

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
1. Elaun sara diri RM 100 setiap bulan
2. Penginapan (Hostel) disediakan sepanjang pengajian
3. Makanan dan minuman disedidakan sepanjang pengajian