Kursus TVET
SIJIL LANJUTAN TEKNOLOGI AUTOMOTIF( PENYELENGGARAAN KENDERAAN PERDAGANGAN)
SAP 03
Pengenalan Kursus
Melatih dan memberi pendedahan kepada pelajar untuk menyelenggara kenderaan perdagangan sepertilori kecil (1 hingga 5 tan), bas dan lori trailer (prime mover) dalam aspek merombak dan membaikpulih enjin diesel dan sistem penghantaran kuasa (gear box). Para pelajar juga akan mempelajari tentang sistem hydraulic & pneumatic, sistem autoelektrik, sistem kawalan serta sistem penyamanan udara kenderaan perdagangan. Di samping itu juga para pelajar akan didedahkan dengan teknologi-teknologiterkini yang terdapat pada kenderaan perdagangan pada masa kini.
Maklumat Latihan TVET
Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 3 / Sijil Setaraf
Syarat Kelayakan
1. Persekolahan
Dan
1.1 Mestilah:
Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis
Dan
2. Umur
Dan
2.1 Mestilah:
Umur Minimum : 17
Umur Maksimum : 30
Dan
3. Syarat Tambahan
Dan
3.1 Mestilah:
1. Bujang (Wajib)
,
2. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
3. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)
2. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
3. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)
Dan
4. Warganegara
4.1
Warganegara Malaysia Sahaja
Tempoh Pengajian
27 Bulan
Prospek Kerjaya
1. Juruteknik dalam bidang Automotif (Penyelenggaraan Kenderaan Perdagangan)
2. Usahawan dalam bidang berkaitan
3. Tenaga pengajar di Institusi kemahiran
2. Usahawan dalam bidang berkaitan
3. Tenaga pengajar di Institusi kemahiran
Butiran Penyedia Latihan TVET
Nama Institusi
INSTITUT KEMAHIRAN BELIA NEGARA MIRI
Alamat
JALAN PERMY JAYA UTAMA
BANDAR BARU PERMY JAYA
98000 MIRI
SARAWAK
BANDAR BARU PERMY JAYA
98000 MIRI
SARAWAK
Negeri
SARAWAK
Penyelaras
NOR HASIKIN BINTI ABDUL RAZAK
Telefon
085-660714
Emel
henthy@kbs.gov.my
Laman Web
https://ekampus.kbs.gov.my/
Lain-lain Maklumat
Lain-lain Maklumat Berkaitan
1. Elaun sara diri RM 100 setiap bulan
2. Penginapan (Hostel) disediakan sepanjang pengajian
3. Makanan dan minuman disedidakan sepanjang pengajian
2. Penginapan (Hostel) disediakan sepanjang pengajian
3. Makanan dan minuman disedidakan sepanjang pengajian