Kursus TVET
Konfeksioneri dan Bakeri

CNB0101

Pengenalan Kursus

Kursus konfeksioneri dan bakeri merupakan kursus latihan kemahiran secara profesional bagi bidang pembuatan produk roti dan berbagai produk konfeksi. Pelatih turut didedahkan dengan latihan secara teori dan amali dalam kerja-kerja penyediaan, pembuatan, pemprosesan, menghias serta pembungkusan produk makanan. Kursus ini membantu bagi mempersiapkan pelatih untuk menjadi pekerja mahir dalam bidang Confectionery and Bakery (CNB) di samping mahir menggunakan peralatan mengikut era teknologi terkini bagi memenuhi keperluan industri, kegiatan ekonomi dan keusahawanan.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Kriteria Asas Calon
1.1 Syarat-syarat AM
1. Sihat Tubuh Badan (Wajib)

Dan

2. Umur
2.1 Umur Calon

Umur Minimum : 15
Umur Maksimum : 70


Dan

3. Pendidikan
3.1 Syarat minima

Tidak Tamat Sekolah


Dan

4. Bumiputera
4.1
Calon Bumiputera Sahaja

Dan

5. Warganegara
5.1
Warganegara Malaysia Sahaja

Tempoh Pengajian
6 Bulan

Prospek Kerjaya
1. Chef Kek & Pastry
2. Tenaga Pengajar bidang pastry
3. Usahawan
4. Kru kitchen

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
GIATMARA Sri Gading
Alamat
NO 25A, 26 & 26A, JALAN KENCANA 1A/1,
TAMAN PURA KENCANA, SRI GADING
83300 BATU PAHAT, JOHOR

PENAMBAHAN PREMIS LATIHAN:
KSB 2-1 & 2-2, JALAN PASAR, PARIT RAJA DARAT,
86400 PARIT RAJA,
BATU PAHAT, JOHOR
Negeri
JOHOR
Penyelaras
MOHAMAD MADON BIN SUDIM @ HJ BASRI
Telefon
07-4557050
Emel
gmsrigading@giatmara.edu.my
Laman Web
www.giatmara.edu.my

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
PENSIJILAN
• Sijil Professional GIATMARA
• Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2
TEMPOH LATIHAN
• 6 Bulan
PENGAMBILAN KEMASUKAN
• Dua (2) Sesi
- Januari
- Julai