Kursus TVET
Masakan dan Pramusaji

MNP0101

Pengenalan Kursus

Program ini mengaplikasi pengetahuan dan kemahiran dalam penyediaan makanan khususnya seni masakan dengan pembelajaran berkaitan sanitasi di dalam perkhidmatan, nutrisi makanan, asas masakan Malaysia dan antarabangsa. Program ini turut memberikan tumpuan kepada asas penyajian makanan dan minuman, perancangan menu, penyediaan roti dan pastri, operasi perkhidmatan makanan komersial dan kawalan kos makanan dan minuman.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. KRITERIA ASAS
1.1 Syarat-syarat AM
1. Sihat Tubuh Badan (Wajib)

Dan

2. UMUR
2.1 Umur Calon

Umur Minimum : 15
Umur Maksimum : 70


Dan

3. PENDIDIKAN
3.1 Syarat minima

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Dan

4. WARGANEGARA
4.1 Warganegara Malaysia
Warganegara Malaysia Sahaja

Dan

5. BUMIPUTERA
5.1 Calon Bumiputera
Calon Bumiputera Sahaja

Tempoh Pengajian
6 Bulan

Prospek Kerjaya
Mempunyai pelbagai peluang kerjaya dalam industri penyediaan makanan antaranya menceburi bidang kerjaya sebagai Pembantu Chef, Penyedia Perkhidmatan Katering, Pembekal Makanan, Chef Peribadi, Kitchen Artist, Penyelia Dapur Industri, Tenaga Pengajar Kulinari dan Usahawan Bidang Perkhidmatan Makanan.

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
GIATMARA Permatang Pauh
Alamat
LOT 433 MK 3, PERMATANG ARA, 13500 BUKIT MERTAJAM, PULAU PINANG
Negeri
PULAU PINANG
Penyelaras
SITI ROZAINA BINTI MOHD RODZI
Telefon
04-3995795
Emel
gmpermatang pauh@giatmara.edu. my
Laman Web
www.giatmara.edu.my

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
PENSIJILAN
• Sijil Professional GIATMARA
• Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2
TEMPOH LATIHAN
• 6 Bulan
PENGAMBILAN KEMASUKAN
• Dua (2) Sesi
- Januari
- Julai
ELAUN RM200 SEBULAN*
*Tertakluk pada syarat dan peruntukan