Kursus TVET
Masakan dan Pramusaji

MNP0101

Pengenalan Kursus

Kursus masakan dan pramusaji merupakan kursus latihan kemahiran secara profesional dalam bidang masakan, penyediaan makanan, pembuatan kek atau roti yang menonjolkan tatasajian dan kemahiran bagi mengetengahkan makanan dari tahap penyediaan sehingga penghidangan. Pelatih didedahkan dengan kemahiran serta teknik masakan,mahir dalam penghasilan makanan Timur dan Barat. Pelatih juga di ajar mengenai kaedah pramusaji yang merangkumi banyak negara. Pelatih juga berpotensi menjadi usahawan dan pekerja mahir di bidang perhotelan /food service dan seni kulinari yang beretika dan berkebolehan.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Kriteria Asas Calon
1.1 Syarat-syarat AM
1. Sihat Tubuh Badan (Wajib)

Dan

2. Umur
2.1 Umur Calon

Umur Minimum : 15
Umur Maksimum : 70


Dan

3. Pendidikan
3.1 Syarat minima

Tidak Tamat Sekolah


Dan

4. Warganegara
4.1 Pemohon mestilah :
Warganegara Malaysia Sahaja

Dan

5. Bumiputera
5.1 Pemohon mestilah :
Calon Bumiputera Sahaja

Tempoh Pengajian
6 Bulan

Prospek Kerjaya
"1. Chef masakan
2. Tenaga Pengajar bidang masakan
3. Usahawan
4. Barista
5. Kru kitchen
"

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
GIATMARA Muar
Alamat
PTG 8177,KG SARANG BUAYA MUKIM SUNGAI BALANG, 83600 MUAR JOHOR

SEWA UTK KURSUS BARU :
NO 2,JLN IMPIAN TAMAN SARANG BUAYA 83600 SEMERAH JOHOR
Negeri
JOHOR
Penyelaras
NURUL ASHIKIN BINTI ABD MAULUD
Telefon
07-4163645
Emel
gmmuar@giatmara.edu.my
Laman Web
www.giatmara.edu.my

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
-