Kursus TVET
Masakan dan Pramusaji
MNP0101
Pengenalan Kursus
Kursus masakan dan pramusaji merupakan kursus latihan kemahiran secara profesional dalam bidang masakan, penyediaan makanan, pembuatan kek atau roti yang menonjolkan tatasajian dan kemahiran bagi mengetengahkan makanan dari tahap penyediaan sehingga penghidangan. Pelatih didedahkan dengan kemahiran serta teknik masakan,mahir dalam penghasilan makanan Timur dan Barat. Pelatih juga di ajar mengenai kaedah pramusaji yang merangkumi banyak negara. Pelatih juga berpotensi menjadi usahawan dan pekerja mahir di bidang perhotelan /food service dan seni kulinari yang beretika dan berkebolehan.
Maklumat Latihan TVET
Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf
Syarat Kelayakan
1. Kriteria Asas Calon
Dan
1.1 Syarat-syarat AM
1. Sihat Tubuh Badan (Wajib)
Dan
2. Umur
Dan
2.1 Umur Calon
Umur Minimum : 15
Umur Maksimum : 70
Dan
3. Pendidikan
Dan
3.1 Syarat minima
Tidak Tamat Sekolah
Dan
4. Warganegara
Dan
4.1 Pemohon mestilah :
Warganegara Malaysia Sahaja
Dan
5. Bumiputera
5.1 Pemohon mestilah :
Calon Bumiputera Sahaja
Tempoh Pengajian
6 Bulan
Prospek Kerjaya
"1. Chef masakan
2. Tenaga Pengajar bidang masakan
3. Usahawan
4. Barista
5. Kru kitchen
"
2. Tenaga Pengajar bidang masakan
3. Usahawan
4. Barista
5. Kru kitchen
"
Butiran Penyedia Latihan TVET
Nama Institusi
GIATMARA Muar
Alamat
PTG 8177,KG SARANG BUAYA MUKIM SUNGAI BALANG, 83600 MUAR JOHOR
SEWA UTK KURSUS BARU :
NO 2,JLN IMPIAN TAMAN SARANG BUAYA 83600 SEMERAH JOHOR
SEWA UTK KURSUS BARU :
NO 2,JLN IMPIAN TAMAN SARANG BUAYA 83600 SEMERAH JOHOR
Negeri
JOHOR
Penyelaras
NURUL ASHIKIN BINTI ABD MAULUD
Telefon
07-4163645
Emel
gmmuar@giatmara.edu.my
Laman Web
www.giatmara.edu.my
Lain-lain Maklumat
Lain-lain Maklumat Berkaitan
-