Kursus TVET
Masakan Dan Pramusaji

MNP0101

Pengenalan Kursus

Kursus masakan dan pramusaji merupakan kursus latihan kemahiran secara profesional dalam bidang masakan, penyediaan makanan, pembuatan kek atau roti yang menonjolkan tatasajian dan kemahiran bagi mengetengahkan makanan dari tahap penyediaan sehingga penghidangan. Pelatih didedahkan dengan kemahiran serta teknik masakan,mahir dalam penghasilan makanan Timur dan Barat. Pelatih juga di ajar mengenai kaedah pramusaji yang merangkumi banyak negara. Pelatih juga berpotensi menjadi usahawan dan pekerja mahir di bidang perhotelan /food service dan seni kulinari yang beretika dan berkebolehan.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. KRITERIA ASAS
1.1 Syarat-syarat AM
1. Sihat Tubuh Badan (Wajib)

Dan

2. UMUR
2.1 Umur Calon

Umur Minimum : 15
Umur Maksimum : 70


Dan

3. PENDIDIKAN
3.1 Syarat minima

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Dan

4. WARGANEGARA
4.1 Warganegara Malaysia
Warganegara Malaysia Sahaja

Dan

5. BUMIPUTERA
5.1 Calon Bumiputera
Calon Bumiputera Sahaja

Tempoh Pengajian
6 Bulan

Prospek Kerjaya
1. Chef masakan
2. Tenaga Pengajar bidang masakan
3. Usahawan
4. Barista
5. Kru kitchen

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
GIATMARA Masjid Tanah
Alamat
BATU 21 1/2
PENGKALAN BALAK
78300 MASJID TANAH, MELAKA
Negeri
MELAKA
Penyelaras
SALMIAH BINTI MD DERUS
Telefon
06-3841732
Emel
gmmasjidtanah@giatmara.edu.my
Laman Web
-

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
-PENSIJILAN
• Sijil Professional GIATMARA
• Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2
TEMPOH LATIHAN
• 6 BULAN
PENGAMBILAN KEMASUKAN
• DUA SESI : JANUARI DAN JULAI
• KELAS PEMBUDAYAAN USAHAWAN